Aldus sprak Zarathoestra

Friedrich Nietzsche
Aldus sprak Zarathoestra
Wereldbibliotheekklassiekers 6

Van alle boeken van Nietzsche is Aldus sprak Zarathoestra het meest opmerkelijk. In dit boek presenteert hij zijn ideaal van de mens, een wezen dat bevrijd is van egoïsme en geen God en geloof meer nodig heeft om volmaakt gelukkig te zijn: de 'Übermensch'. De ideeën van Friedrich Nietzsche oefenen een grote invloed uit op het gedachtenleven van onze tijd. Als klassiek filoloog, dichter, wijsgeer en moralist heeft hij een enorme betekenis voor onze cultuur.

Aldus sprak Zarathoestra is zijn belangrijkste werk. Nietzsche vereenzelvigt zich hierin met een heel vroege Perzische wijsgeer, de eerste die een onderscheid maakte tussen licht en donker, tussen goed en kwaad. Het is een verzameling briljante spreuken, zonder intellectuele toespelingen, vol directe levenswijsheid. Wijsheid omtrent het leven zoals hij dat verstaat, leven dat op de spits gedreven wordt en dat ten slotte moet culmineren in zijn ideaal van de 'Uebermensch'.

De uitgave van Wereldbibliotheek verscheen op een pikant moment, namelijk in 1940, en is sedertdien altijd leverbaar geweest. Inmiddels zijn er zo'n 40.000 van verkocht. De vertaling van Endt en Marsman is nog altijd uitstekend leesbaar.

Specificaties

Gebonden
Nederlands
Also sprach Zarathustra
Eduard Coenraads
9789028452251
256
25-05-2022
€ 24,99

Auteur(s)

Friedrich Nietzsche (1844-1900), afkomstig uit een domineesgeslacht, studeerde klassieke letteren in Bonn en verkreeg een professoraat in de klassieke filologie te Basel. Om zijn werkwijze en stijl wordt hij ook wel de filosoof met de hamer genoemd. Als denker heeft hij een diepgaande invloed gehad op de cultuur en de politiek van de negentiende en twintigste eeuw. Zelf beschouwde hij Aldus sprak Zarathoestra als het grootste dat er ooit op aarde was verschenen. Het werk heeft een enorme invloed gehad op filosofen, kunstenaars en schrijvers over de hele wereld. In de Nederlandse literatuur waren met name auteurs als de essayist Menno ter Braak en de dichter Hendrik Marsman onder de indruk van Nietzsches hoofdwerk. Marsman schreef de inleiding bij de Nederlandse editie en nam een deel van de vertaling op zich.

Uitgaven van Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche
Paperback
Friedrich Nietzsche
Gebonden