Thijs van Blitterswijk nieuwe uitgever van Wereldbibliotheek

Per 1 augustus 2023 wordt Thijs van Blitterswijk benoemd tot uitgever van Wereldbibliotheek, dat onderdeel is van Park Uitgevers (Fontaine, Nieuw Amsterdam, Oceaan, Podium en Wereldbibliotheek). De huidige uitgever, Koen van Gulik, blijft nog een jaar aan als adviseur. Thijs van Blitterswijk wordt hiermee de tiende uitgever van Wereldbibliotheek, sinds de oprichting van de uitgeverij in 1905.

Thijs van Blitterswijk werkt sinds 2017 bij Wereldbibliotheek als redacteur. Hij was onder meer verantwoordelijk voor auteursbegeleiding en de acquisitie van vertaalde fictie. Hij begon zijn loopbaan als uitgeefassistent bij uitgeverij De Geus, en werkte daarna als redacteur bij The House of Books (Overamstel).

Koen van Gulik blijft aan als adviseur voor Park en Wereldbibliotheek. Zijn terugtreden als uitgever en vijfentwintigjarig jubileum in het boekenvak zullen feestelijk gemarkeerd worden in oktober 2023. Koen van Gulik: ‘Na bijna een kwarteeuw is het tijd om de verantwoordelijkheid over te geven aan iemand met voldoende dadendrang, bonhomie, kennis, eigenzinnigheid en commercialiteit om onze prachtige uitgeverij en dat waar ze al 118 jaar voor staat de volgende 118 jaar in te voeren. En dat is Thijs van Blitterswijk. Een gedroomde opvolger.’

Janneke Louman, uitgeefdirecteur van Park Uitgevers: ‘Thijs en ik werken al enige jaren samen als collega’s en daardoor weet ik dat hij alles in huis heeft om Koen van Gulik op te volgen als uitgever. Hij is zeer gedreven, heeft een groot hart voor het fonds en de auteurs en daarnaast een goed oog voor de veranderende markt. Hij is bovendien een heel scherpzinnige en geestige collega. Ik verheug me op onze verdere samenwerking in zijn nieuwe rol.’

Thijs van Blitterswijk: ‘Wereldbibliotheek heeft een prachtig fonds en een lange geschiedenis, ik heb er veel zin in om beide voort te zetten. We hebben zo veel geweldige auteurs, van Isabel Allende tot László Krasznahorkai, en van Richard Osinga tot Miriam Bunnik. Het is een grote eer om Koen op te volgen en voor al deze auteurs en hun werk te mogen staan.’

Over de uitgeverij:
Uitgeverij Wereldbibliotheek is de uitgever van auteurs en dichters als Isabel Allende, Fernando Aramburu, Miriam Bunnik, María Dueñas, Annemarie Estor, Elena Ferrante, Hans de Geus, László Krasznahorkai, Liesbeth Lagemaat, Sándor Márai, Margaret Mazzantini, Pascal Mercier, Richard Osinga, Piet de Rooy, Daniël Rovers, Slobodan Šnajder. Wereldbibliotheek werd in 1905 opgericht door Leo Simons onder de naam Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur. ‘De Wereldbibliotheek’ was aanvankelijk een van de series die werden uitgegeven, maar omdat Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur een mond vol was, werd ze omgedoopt in Uitgeverij Wereldbibliotheek.


Wereldbibliotheek maakt deel uit van Park Uitgevers, onderdeel van LannooMeulenhoff