Wereld Veteranendag

Nederland bedankt 24 juni haar meer dan 100.000 veteranen tijdens de Wereld Veteranendag. Er zijn dan ook genoeg oorlogsverhalen die niet vergeten moeten worden. Duizenden mensen hebben door de geschiedenis heen gevochten voor de vrede en vrijheid van Nederland. Iets waar we over moeten blijven praten.

‘Kiendops oorlog’ vertelt het verhaal van Willem, die thuis Kiendop wordt genoemd. Het is 1944 en Kiendop woont in een volkswijk in Arnhem. Wanneer de Slag om Arnhem begint, moet hij halsoverkop met zijn ouders huis en stad verlaten. Zijn moeder beweert dat het voor hooguit een weekje zal zijn, maar zijn vader en hij vermoeden dat het wel eens langer kan gaan duren.

‘De oorlogsdagboeken van Louis Barthas’ waarin Barthas getuigt van het werkelijke leven aan het front, dat door de meer geletterde officieren nooit beschreven had kunnen worden. Zij waren immers zelden aanwezig bij de gruwelijke gevechten om enkele meters modderige grond. Antimilitarist als hij is, toont Barthas met een vlijm­scherpe pen de zinloosheid van deze bloederige loopgravenoorlog.