Nachtman van Janneke Holwarda op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023

Op 30 januari werd de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 bekendgemaakt. Nachtman van Janneke Holwarda is één van de genomineerden. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Janneke Holwarda baseert zich in deze vertelling op het leven van jazztrompettist Willem Reinen (1930) die steeds meer van zijn vitaliteit moet inleveren maar die in het gevecht met de dood vooralsnog aan de winnende hand blijft. In Nachtman neemt hij de lezer mee naar de jazzclubs waar hij speelde, naar de schepen waarop hij de wereldzeeën bevoer, naar zijn jeugd in Arnhem tijdens de oorlog die alles ontregelde, naar de vrouwen in zijn leven, en naar zijn zoons. En wat moet hij met zijn verzorgster Agatha, die God weet waarvandaan komt en die met haar zware stem op alles een antwoord heeft? Weet zij meer dan hij? 

De winnaar van de 30e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 8 mei 2023 een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.