Tijl Nuyts maakt kans op De Grote Poëzieprijs 2022

Op 3 februari is de longlist van De Grote Poëzieprijs 2022 bekend gemaakt. Uit in totaal 90 inzendingen werden 12 bundels geselecteerd, Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts is een van de genomineerden. Op 13 mei wordt bekend gemaakt wie de prijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar in ontvangst mag nemen, de shortlist wordt op 11 maart bekend gemaakt.

De jury geeft aan dit jaar te hebben ‘mogen genieten van zeer gevarieerde teksten vol taalvirtuositeit en engagement. Er werd een heel palet aan maatschappelijke kwesties aan de orde gesteld, van het inhuizige leven ten tijde van corona tot verontrusting over de staat van ons klimaat en de meer dan benarde situaties die mensen soms moeten ontvluchten. Het genre poëzie werd bijzonder breed geïnterpreteerd door alle dichters, de rijkdom in taal was groot: van toegankelijke tot hele complexe poëzie. De grenzen tussen proza en poëzie werden opgerekt. We merkten op dat veel dichters hun bundels als één geheel presenteren: zo zagen we veel conceptuele bundels. (…) Bovenal hebben we plezier beleefd aan bundels die ons lang lieten nagenieten van de taal en de opgeroepen beelden. Of dat nu kwam door de presentatie van een nieuw, fris perspectief, een hint naar humor of doordat we simpelweg gegrepen werden – en voor even niet meer losgelaten.’

Bekijk de complete lijst met genomineerden hier.