Uitnodiging presentatie

Presentatie Els Borst. Medicus in de politiek

Op 5 november verschijnt Els Borst. Medicus in de politiek. Deze pakkende biografie door Nele Beyens wordt diezelfde avond gepresenteerd in de Singelkerk in Amsterdam. Het belooft een mooie avond te worden, met medewerking van onder meer Roger van Boxtel, Frank Huisman en Els Neefjes. Leonard Ornstein zal als moderator optreden deze avond, en Nele Beyens interviewen over haar werk. Na afloop is er de mogelijkheid het boek aan te schaffen en te laten signeren, voor een borrel wordt gezorgd.

Entree is gratis, aanmelden is verplicht en kan via info@wereldbibliotheek.nl. Let op, voor deze avond is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Graag tot ziens!

Over Els Borst. Medicus in de politiek

Els Borst (1932-2014) was van 1994 tot 2002 namens D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten-Kok. Zij werd door veel Nederlanders als een van de betrouwbaarste politici gezien, en stond aan de basis van ons huidige zorgstelsel.
Toen Borst op tweeënzestigjarige leeftijd minister werd, had zij een lange carrière in de gezondheidszorg achter de rug. Opgeleid als arts was zij onder meer medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en bijzonder hoogleraar evaluatie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Als minister voerde zij de wettelijke regeling voor euthanasie en hulp bij zelfdoding in, de eerste ter wereld. Zij maakte serieus werk van tabaksontmoediging, voerde een donorregistratie in, gaf patiënten medezeggenschap in de zorg, bereidde de invoering van de basisverzekering voor, en dit is nog slechts een selectie. Wie was deze vrouw, wat dreef haar en hoe kreeg ze dat allemaal voor elkaar terwijl ze drie kinderen opvoedde en voor haar zieke man zorgde?
Nele Beyens schreef een pakkende biografie, waarbij ze ook gebruik mocht maken van de persoonlijke archieven van Els Borst en haar familie. Els Borst. Een medicus in de politiek biedt daarnaast een fascinerende blik op ruim zestig jaar geschiedenis van de Nederlandse zorgsector.