Nieuwsbericht Hans de Geus

Hans de Geus wint PrinsjesBoekenprijs 2021

Donderdag 16 september werd in de pleinaire zaal van de Eerste Kamer de PrinsjesBoekenprijs uitgereikt, de prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Hans de Geus was met zijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd de gelukkige winnaar, en ontving de prijs uit handen van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Volgens juryvoorzitter Mark Verheijen legt het boek ‘op een toegankelijke manier uit hoe de huizenmarkt in elkaar zit en hoe we in de huidige situatie verzeild zijn geraakt’. Het levert ‘een bijdrage aan de maatschappeijke discussie, en verhoogt daarmee het niveau van zowel het politieke debat als menig verjaardagsfeest’, aldus Verheijen.

Aan de hand van zijn eigen ervaringen bespreekt journalist Hans de Geus de woningmarkt in zijn boek Hoe ik toch huisjesmelker werd. Hoewel hij geen eigen bovenwoning kon kopen, kreeg hij wel een lening voor appartementen die hij wilde verhuren op de vrije markt. Het is volgens hem een voorbeeld van een woningmarkt die volledig is vastgelopen. In zijn boek wijst hij de vinger naar marktwerking zonder regulering. Dat heeft volgens De Geus geleid tot de ongelijkheid die hij in zijn boek beschrijft.

‘Op elk verjaardagsfeest en elke kroeg gaat het erover: de huizenmarkt’, schrijft juryvoorzitter Verheijen in zijn rapport. ‘Het is een onderwerp dat vrijwel iedereen raakt en waar iedereen een mening over heeft.’ Hoe ik toch huisjesmelker werd van Hans de Geus is volgens hem een ‘zeer leesbaar en toegankelijk boek voor een breed publiek’. ‘Hij laat tevens zien waarom er geen eenvoudige oplossingen zijn om het probleem op te lossen. Dat verklaart ook waarom het echte politieke debat over de woningmarkt blijft hangen in oneliners en schijnoplossingen’.

Ook genomineerd voor de PrinsjesBoekenprijs 2021 waren Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus van Hubert Smeets en Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierr Baudet van Harm Ede Botje en Mischa Cohen.