Tijl Nuyts maakt kans op de Herman De Coninckprijs 2022

Op 21 februari, de geboortedag van naamgever Herman De Coninck, zijn de nominaties voor de Herman De Coninckprijs 2022 bekend gemaakt. Uit de in totaal 104 inzendingen werden 6 bundels genomineerd,Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts is een van de genomineerden. Op 21 maart, Wereld Poëziedag, wordt bekend gemaakt wie €7.500 prijzengeld in ontvangst mag nemen.

De jury over haar keuze voor Vervoersbewijzen:
“Tijl Nuyts vraagt onze Vervoersbewijzen voor een wervelend poëtisch parcours per trein, tram, deelauto of te voet door en rond Brussel. Dit is een strak gecomponeerde bundel over de mobiele mens in de stedelijke jungle, bevolkt door ‘uiterlijk vooruitsnellende, innerlijk wachtende wezens’. De pendelaar is tevens pelgrim, want ‘vervoering’ heeft ook een mystieke betekenis. Plotseling verschijnen er ‘engelen in de tram’ en ‘djinns in de disco’, krijgen Brusselse tramstations alternatieve namen als Konya of Santiago en worden fietskoeriers hedendaagse profeten. Gelovig en ongelovig kruisen elkaar op het perron. ‘Er zijn er die dit, er zijn er die dat./Samen vormen jullie een verenigde veelheid.’ In elk gedicht opent Tijl Nuyts een deurtje naar het mysterie achter het alledaagse. Vervoersbewijzen is een hoogst originele gps voor een multicultureel en multireligieus stadslandschap. Modern en tijdloos, met brille geschreven, geestig en surrealistisch.”

Bekijk de complete lijst met genomineerden hier.