woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Ethica van Spinoza in Tip 100 verkiezing Belangrijkste Boek
dinsdag 10 mei 2016

2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek. In dit jaar is er extra aandacht voor het boek en het leesplezier. Een van de hoogtepunten is de Verkiezing van het Belangrijkste Boek.

De centrale vraagstelling van de Verkiezing van het Belangrijkste Boek is: wat is jouw belangrijkste boek? Welk boek heeft jou het meest geraakt, of zelfs je leven veranderd?

Ter inspiratie is een Tip 100 samengesteld van belangrijke en impactvolle Nederlandstalige boeken door alle tijden en genres heen. Deze Inspiratie Tip 100 is opgebouwd uit 10 thema’s met elk 10 boeken. Elk thema heeft een curator, een erkend kenner op zijn of haar vakgebied. Annemiek Schrijver koos, in het kader van haar vakgebied 'Geloof, levensbeschouwing en filosofie', onder meer de Ethica van Spinoza!

Stemmen kan op jouw Belangrijkste Boek kan op belangrijksteboek.nl.

De Ethica, het hoofdwerk van de in 1632 te Amsterdam geboren wijsgeer Spinoza, is een cultuurbezit van wereldwaarde geworden. Al de draden van het denken van onze Gouden Eeuw komen er in samen: zowel het blijmoedige vertrouwen op de kracht der rede, als de fijne zielkundige blik op de mens en zijn morele plichten. Voor tallozen is dit boek, ook na drie eeuwen, een onvervangbare levensleider gebleken. Ondanks de betoogtrant op meetkundige wijze, heeft het niet alleen op latere filosofen, maar ook op dichters als Goethe, Heine, Wordsworth, Gorter en Verwey invloed uitgeoefend.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam