donderdag 28 maart 2019

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Erik Vlaminck krijgt Gulden Boek
maandag 1 februari 2016

Het Gulden Boek is een onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan.

Erik Vlaminck, die onlangs zijn nieuwste roman De zwarte brug publiceerde, ontvangt de onderscheiding o.a. voor zijn inzet als mede-oprichter en later voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging.

Hij lag mee aan de basis van een schrijversstatuut, de nieuwe fiscale regeling voor auteursrecht, de hervorming van het lezingensysteem en de modelcontracten voor auteurs. Als huidig voorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde was hij één van de initiatiefnemers voor de Canon van de Nederlandstalige literatuur die vorig jaar verscheen.

Jos Geysels in de laudatio:
‘Het boekenvak is je erkentelijk voor je inhoudelijke vakkennis, het strategisch inzicht, de tactische souplesse en de ironische vastheid waarmee je getracht hebt zowel het statuut en de positie van de auteurs te verbeteren alsmede alle registers open te trekken om het boek de plaats te geven die het in de samenleving verdient. Namelijk kwaliteitsliteratuur aanbieden zonder een hoge drempel, voor zoveel mogelijk mensen dus. Een canon, maar dan wel voor iedereen.’

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam