donderdag 28 maart 2019

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Vertaalster Niels Lyhne wint Amy van Markenprijs
maandag 10 november 2014

Op vrijdag 28 november 2014 om 17.00 uur reikt Stichting Leonora Christina voor de vijfde maal de Amy van Marken vertaalprijs uit.

Op advies van een jury wordt de vertaalprijs, bestaande uit een oorkonde en € 5.000,-, uitgereikt aan de vertaalster Annelies van Hees voor haar vertaling van klassieker Niels Lyhne van Jens Peter Jacobsen uit het Deens.

Niels Lyhne heeft grote invloed uitgeoefend op de literatuur vanaf eind negentiende eeuw. Bij de verschijning van de vertaling afgelopen februari kreeg de roman veel lovende recensies.

Annelies van Hees was ruim 35 jaar docent Deens aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft vele werken uit het Deens in het Nederlands vertaald, waaronder romans van Jens Christian Grøndahl, kinderboeken van Bjarne Reuter en filosofische werken van Søren Kierkegaard. Ook heeft Annelies van Hees twee bloemlezingen met vertalingen van Deense poëzie op haar naam staan. Voor haar vertalingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen in het Nederlands ontving ze in 1999 de prijs van het Hans Christian Andersen Priskomite.

De jury van deze vijfde uitreiking bestaat uit dr. Lotte Jensen, neerlandica en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, dr. Lisette Keustermans, scandinavist en literair vertaalster Zweeds en drs. Carla Joustra, scandinavist en vertaalster Noors.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam