Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale première HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Hans van de Waarsenburg ontvangt Hans Berghuisstok voor Poëzie 2014
woensdag 5 november 2014

De in Maastricht woonachtige dichter Hans van de Waarsenburg ontving op zaterdag 1 november tijdens The Maastricht International Poetry Nights (MIPN) in theater La Bonbonnière in Maastricht de prestigieuze Hans Berghuisstok voor Poëzie.

Hiermee kwam de wandelstok, die symbool staat voor de originaliteit en de kracht van poëzie, na twaalf jaar weer terug bij de oorspronkelijke eigenaar. De wandelstok was van dichter Hans Berghuis en werd na zijn dood in 1994 geschonken aan Hans van de Waarsenburg. Als oprichter van The Maastricht International Poetry Nights besloot Van de Waarsenburg de wandelstok ter beschikking te stellen als literaire prijs, waaraan door de gemeente Maastricht tevens een geldbedrag van € 4.000,- werd verbonden.

Om de twee jaar werd de stok doorgegeven. De Hans Berghuisstok voor Poëzie werd eerder uitgereikt aan de Chinese dichter Duoduo (2002), de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (2004), de Israëlische dichter Ronny Someck (2006), de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach (2008) en de Nederlandse dichters Menno Wigman (2010) en Hans Tentije (2012).

De Hans Berghuisstok voor Poëzie 2014 wordt door het bestuur van MIPN en de gemeente Maastricht toegekend aan Hans van de Waarsenburg voor zijn gehele poëtische oeuvre, “waarin hij op een zeer authentieke manier het tijdsbesef zowel algemeen als persoonlijk heeft uitgedrukt en verbeeld”, aldus de jury. De prijs is ook een erkenning van zijn grote betekenis voor de internationalisering van de poëzie. Hij heeft niet alleen grote dichters naar Nederland gehaald, hij liet ook op vele festivals in het buitenland het publiek kennismaken met Nederlandse poëzie.