woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Boekpresentatie Worden zoals wij in SPUI25
dinsdag 6 mei 2014

Wie een alledaagse spijkerbroek draagt, geldt als vrij individu. Wie afwijkt en een hoofddoek omknoopt, wordt gezien als kuddedier. Hoe zit dat?

Op 21 mei wordt in SPUI25 i.s.m. de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam het boek Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geïndividualiseerde samenleving sinds 1945 van Bram Mellink gepresenteerd.

Zijn we wel zo geïndividualiseerd als we denken te zijn? Historicus Bram Mellink deed onderzoek naar onze individualistische idealen en het onderwijs sinds 1945 en kwam tot de conclusie dat ons streven naar zelfontplooiing in feite is ontaard in groepsdwang. Jezelf zijn is norm geworden en wie van die norm afwijkt – de moslim, de orthodoxe christen, maar ook het kind met het rugzakje – moet bekeerd worden; iedereen moet 'worden zoals wij'. Hoe is dit zo gekomen? Kan individualisering wel groepsvorming zijn? En wat voor spanningen levert het Nederlandse geloof in het vrije, zelfstandige individu op in de multiculturele samenleving?

Tijdens de boekpresentatie van Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geïndividualiseerde samenleving sinds 1945 wordt een eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Markha Valenta, universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Uitgever Koen van Gulik (Uitgeverij Wereldbibliotheek) sluit de avond af.

Aanmelden kan hier.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam