Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Boekpresentatie Worden zoals wij in SPUI25
dinsdag 6 mei 2014

Wie een alledaagse spijkerbroek draagt, geldt als vrij individu. Wie afwijkt en een hoofddoek omknoopt, wordt gezien als kuddedier. Hoe zit dat?

Op 21 mei wordt in SPUI25 i.s.m. de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam het boek Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geďndividualiseerde samenleving sinds 1945 van Bram Mellink gepresenteerd.

Zijn we wel zo geďndividualiseerd als we denken te zijn? Historicus Bram Mellink deed onderzoek naar onze individualistische idealen en het onderwijs sinds 1945 en kwam tot de conclusie dat ons streven naar zelfontplooiing in feite is ontaard in groepsdwang. Jezelf zijn is norm geworden en wie van die norm afwijkt – de moslim, de orthodoxe christen, maar ook het kind met het rugzakje – moet bekeerd worden; iedereen moet 'worden zoals wij'. Hoe is dit zo gekomen? Kan individualisering wel groepsvorming zijn? En wat voor spanningen levert het Nederlandse geloof in het vrije, zelfstandige individu op in de multiculturele samenleving?

Tijdens de boekpresentatie van Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geďndividualiseerde samenleving sinds 1945 wordt een eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Markha Valenta, universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Uitgever Koen van Gulik (Uitgeverij Wereldbibliotheek) sluit de avond af.

Aanmelden kan hier.