donderdag 28 maart 2019

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Niels Lyhne van Jens Peter Jacobsen
woensdag 19 februari 2014

‘Iedereen draagt Niels Lyhne in zijn hart, als hij de roman niet al in zijn zak meedraagt.’ - Thomas Mann

Volgende week verschijnt Niels Lyhne van Jens Peter Jacobsen. Deze prachtige Deense klassieker uit 1880 verscheen al in 1916 in vertaling bij Wereldbibliotheek, maar is nu volledig opnieuw vertaald.

Op heel precieze wijze portretteert Jens Peter Jacobsen als een van de eerste schrijvers de tijdgeest van het einde van de negentiende eeuw, gekenmerkt door verwarring door het wegvallen van traditionele denkbeelden, de opkomst van het atheïsme en een algeheel besef van het einde: het einde van een eeuw, van de religie, van burgerlijke normen en waarden, van het leven zelf. De twintigste eeuw komt eraan en krijgt in Niels Lyhne haar eerste contouren. Niet voor niets was dit het boek dat grote indruk maakte op auteurs als Sigmund Freud, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, James Joyce, Arnold Schönberg en Herman Hesse.

Benieuwd? Lees hier vast een fragment!

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam