donderdag 18 juni 2020

dinsdag 17 maart 2020
Bereikbaarheid Uitgeverij Wereldbibliotheek

woensdag 13 november 2019
Voorjaarsaanbieding 2020 nu online!

donderdag 7 november 2019
500.000 exemplaren verkocht van de Napolitaanse Romans

woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

Feestelijke boekpresentatie Maarten Brands
maandag 9 december 2013

Op 6 december verschenen, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, twee bundelingen van het werk van Maarten Brands: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt. De feestelijke presentatie van beide bundels vond vrijdagmiddag 6 december plaats in Felix Meritis.

Tijdens deze presentatie spraken oud-studenten van Brands én emeritus hoogleraren Piet de Rooy en Piet Blaas over historiseren met en leren van Maarten Brands. Uitgever Koen van Gulik sprak over Maarten Brands uitgeven en zette initiatiefnemers en redacteuren van de bundelingen Piet Blaas en Annette de Weger in het zonnetje voor al hun harde werk. Brands zelf signeerde en sprak ook een dankwoord uit, zoals te zien op de foto. Ter verhoging van de feestelijke sfeer was er muziek van het Bastiaan Woltjer-trio, met Bastiaan Woltjer op trombone, Mark Tuinstra op gitaar en Marko Bonarius op de contrabas.

‘Of men nu minister of automonteur is, we menen geen boodschap te hebben aan het verleden en het verleden niet aan ons. De aard en kwaliteit van ons geschiedenisonderwijs zullen wel mede aan dat euvel debet zijn; ook in dit opzicht krijgt een samenleving nu eenmaal wat zij verdient.’
– Maarten Brands

Maarten Brands (Haarlemmermeer, 1933) was van 1970 tot 1988 hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met zijn vaak tegendraadse standpunten oefende hij grote invloed uit op een hele generatie historici na hem. Hij schreef talloze afzonderlijk artikelen en essays over de meest uiteenlopende aspecten van zijn vakgebied. Ter gelegenheid van Brands’ tachtigste verjaardag verschenen op 6 december bij Wereldbibliotheek twee bundels met daarin een uitgebreide selectie uit deze artikelen: Het arsenaal van de geschiedenis en Karrensporen onder het asfalt.

In Karrensporen onder het asfalt maakt de lezer kennis met zijn denkbeelden over internationale politiek, Europa voor en na de val van de Muur, de Duitse geschiedenis, en naoorlogs Nederland.

In Het arsenaal van de geschiedenis schrijft hij met scherp geslepen pen over het ontdekken van lijnen en patronen in het schijnbaar ongestuurde menselijk handelen. Hij gaat in gesprek met de groten uit zijn vakgebied, van Jan Romein tot Pierre Bayle en van Friedrich Meinecke tot Sebastian Haffner, en hij laat zien hoe het historisch denken een handvat is geworden om greep te krijgen op de geschiedenis van Duitsland, de Eerste Wereldoorlog, het moderne Nederland, de complexe ontwikkeling van de Europese Unie en de trans-Atlantische relaties.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam