woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Nederlandse geschiedenis in een Algerijnse uitgave
donderdag 24 oktober 2013

Historicus Niek Pas zal op woensdag 6 november in Algiers als eregast aanwezig zijn op de Salon International du Livre d’Alger (Internationale Boekenbeurs Algiers), die plaatsheeft van 31 oktober tot 9 november. Dan wordt Les Pays-Bas et la guerre d’Algérie ('Nederland en de Algerijnse oorlog') gepresenteerd, de Frans-Algerijnse vertaling van zijn boek Aan de wieg van het moderne Nederland. Nederland en de Algerijnse oorlog 1954-1962 dat in 2008 bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen.

In dit fascinerende boek vertelt Niek Pas hoe Nederland reageerde op de bloedige oorlog die Frankrijk in zijn kroonkolonie Algerije uitvocht tegen de onafhankelijkheid. Terwijl de Nederlandse regering Frankrijk steunde, keerden pers en publieke opinie zich tegen de oorlog. Er werden solidariteitsacties georganiseerd, de journalistiek trok haar eigen plan, en voor het eerst was het leed ook in de huiskamers te zien: op de televisie. Zo maakt Niek Pas duidelijk dat ruim tien jaar voor de roerige jaren zestig de vernieuwing in Nederland al in volle gang was: een zelfbewuste publieke opinie, zelfontplooiing, solidariteit met de verdrukten, onafhankelijke media, de doorbraak van de televisie, en de Tweede Wereldoorlog als allesoverheersend moreel referentiekader. Voor deze Algerijnse uitgave heeft Niek Pas het oorspronkelijke Nederlandse boek bewerkt en toegesneden op de Algerijnse lezer.

Éditions Barzakh, winnaar van de Grote Prins Clausprijs 2010, geeft dit boek uit op omdat over de Nederlandse betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd weinig bekend is, en omdat de auteur de humanitaire hulpverlening aan Algerijnse vluchtelingen in Marokko en Tunesië centraal stelt – een onderbelicht thema in de omvangrijke literatuur over de Algerijnse vrijheidsoorlog.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam