donderdag 18 juni 2020

dinsdag 17 maart 2020
Bereikbaarheid Uitgeverij Wereldbibliotheek

woensdag 13 november 2019
Voorjaarsaanbieding 2020 nu online!

donderdag 7 november 2019
500.000 exemplaren verkocht van de Napolitaanse Romans

woensdag 26 juni 2019
LŠszlů Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

Arjaan van Nimwegen in Perdu!
woensdag 5 juni 2013

Arjaan van Nimwegen spreekt vrijdagavond 7 juni in Perdu op een avond over de betekenis van utopieŽn en dystopieŽn in architectuur en literatuur. De auteur van Westerlingen zal, naar aanleiding van deze roman, in zijn lezing ingaan op onder andere de ontmaskerende functie van literatuur die kritiek levert op het uniforme karakter van utopieŽn.

De bezette stad IV - Utopie tot dystopie: dromen verbeeld

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Deur open: 20:00 uur
Met: Han van der Vegt, Arjaan van Nimwegen en Mark Minkjan

Vierde avond in de reeks Bezette Stad, een serie interdisciplinaire programmaís waarin we onderzoek doen naar de bezetting van de stad en de rol die kunst, literatuur en in het bijzonder de poŽzie hierin spelen.

Tijdens ĎDe bezette stad IVí gaan we in op de betekenis van utopieŽn en dystopieŽn in architectuur en literatuur. In de toekomstdromen van de utopie worden nieuwe, ideale steden ťn mensen geschapen, maar de scheidslijn tussen utopie en dystopie blijkt dun. Hoe kan een utopie omslaan in dystopische taferelen? En als de modernistische utopie achterhaald is geraakt, hoe ziet de utopie er anno 2013 dan nog uit?

Dat stadsplanning niet neutraal is maar uitdrukking geeft aan een bepaald mensbeeld komt duidelijk naar voren in Arjaan van Nimwegens Westerlingen. De roman schetst een utopische samenleving waarin rationaliteit verheven is tot ideologie. Deze rationaliteit wist het verleden uit en maakt dat elke dag Ďnieuwí is, maar mens noch stad blijken zich volledig te laten beheersen. In zijn lezing zal Van Nimwegen ingaan op o.a. de ontmaskerende functie van literatuur die kritiek levert op het uniforme karakter van utopieŽn.

Mark Minkjan laat zien hoe utopische dromen de reŽle stadsplanning in de loop der tijd beÔnvloed hebben en vraagt zich af hoe belangrijk of juist gevaarlijk de utopie vandaag de dag nog is. Minkjan is als onderzoeker betrokken bij het platform Failed Architecture en werkt mee aan diverse projecten, zoals Farming the City en WeOwnTheCity. Op Twitter verzamelt hij nieuws over steden via @Markminkjan.

Tot slot sturen we, zoals elke editie, een dichter de stad in. Han van der Vegt, dichter en vertaler gaat op zoek naar utopische en dystopische omgevingen in Amsterdam.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam