woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Symposium over 'De figuur in het tapijt'
dinsdag 5 februari 2013

Vorig jaar verscheen De figuur in het tapijt, de essaybundel van Daniël Rovers waarin hij graaft in de oeuvres van zes toonaangevende Nederlandse auteurs. Op de Vrije Universiteit Brussel wordt op 12 februari een klein symposium rond het boek georganiseerd.

De figuur in het tapijt

Wie onbevooroordeeld een literair werk wil lezen, heeft het niet gemakkelijk. Het schrijversimago staat hem in de weg. De foto op een boekomslag, de uitspraken in interviews, de opgebouwde reputatie – deze elementen vormen samen dit schrijversimago, dat tussen de tekst en de lezer staat. Er is maar één oplossing: terug naar de bron. In het werk kijken naar de zinnen die een auteur heeft geschreven, naar de metaforen die hij munt, de komma’s die hij zet. Alleen daardoor is het schrijversbeeld te ontdekken dat een auteur in zijn werk heeft willen oproepen.
Dit is het uitgangspunt voor Daniël Rovers, die in De figuur in het tapijt in de oeuvres graaft van zes toonaangevende Nederlandse auteurs: Frans Kellendonk, Willem Jan Otten, Tonnus Oosterhoff, Marie Kessels, M. Februari en Marc Kregting. En bij ieder van hen stuit hij op de vraag waarom hun baanbrekende teksten zulke scherpe reacties opriepen.

Bestel het boek hier.

Symposium

Op 12 februari om 14:00 uur organiseert het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur ism de onderzoeksgroep CLIC op de VUB een klein symposium rond De figuur in het tapijt.
Christophe van Gerrewey, Sofie Gielis, Marc Kregting en Matthieu Sergier spreken elk tien minuten over een hoofdstuk uit het boek, in aanwezigheid van de auteur. Iedereen is van harte welkom. Er wordt afgesloten met een borrel.

12 februari 2013, 14:00 uur
VUB, Pleinlaan 2, 1050 Brussel, lok. D.3.13