donderdag 18 juni 2020

dinsdag 17 maart 2020
Bereikbaarheid Uitgeverij Wereldbibliotheek

woensdag 13 november 2019
Voorjaarsaanbieding 2020 nu online!

donderdag 7 november 2019
500.000 exemplaren verkocht van de Napolitaanse Romans

woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

Peter Raedts genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs
maandag 9 juli 2012

Peter Raedts is met De ontdekking van de Middeleeuwen - Geschiedenis van een illusie genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012. De longlist met tien titels werd zaterdag 7 juli in de Volkskrant bekend gemaakt.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd:

Bart van der Boom: ‘Wij weten niets van hun lot'. Gewone Nederlanders en de Holocaust, Piet Emmer en Jos Gommans: Rijk aan de rand van de wereld. De geschiedenis van Nederland overzee 1600-1800, Coos Huijsen: Nederland en het verhaal van Oranje, Ileen Montijn: Hoog geboren. 250 jaar adellijk leven in Nederland, Jos Palm: Moederkerk. Ondergang van de roomse kerk, Lodewijk Petram: De bakermat van de beurs. Hoe in zeventiende-eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond, Peter Raedts: De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie, Jan Willem Stutje: Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair, Marja Vuijsje: Ons kamp. Een min of meer joodse geschiedenis, H.L. Wesseling: De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970.

Jury
De jury van 2012 wordt gevormd door Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis, Maatschappij en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; Carla Boos, voormalig eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Johannes Houwink Ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant.

Uitreiking
Begin september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd, en buigt de jury zich over de uitverkiezing van de winnaar. Op 27 oktober 2012 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2012 uitgereikt door juryvoorzitter Pieter Broertjes tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

Libris Geschiedenis Prijs
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam