Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ĎDe verborgen dochterí van Elena Ferrante

Kreek Daey Ouwens te gast op de Nacht van de PoŽzie

Internationale premiŤre HBO serie ĎDe geniale vriendiní van Ferrante op Filmfestival van VenetiŽ

Hans Groenewegen wint Pierre Bayleprijs 2012
woensdag 27 juni 2012

De Pierre Bayleprijzen voor kunstkritiek 2012 zijn toegekend aan Hans Groenewegen (poŽzie), Jeroen Peeters (dans) en Roland de Beer (klassieke muziek). Dit heeft het bestuur van de Pierre Bayle Stichting op 26 juni 2012 bekendgemaakt. De jury van de poŽzieprijs bestond uit Marita Mathijsen, Geert Buelens en Bas Kwakman.

De Pierre Bayleprijzen voor kunst- en cultuurkritiek worden elke twee jaar altenerend toegekend aan critici in een specifieke kunstdiscipline (beeldende kunst, letterkunde, toneel, dans, muziek, film, architectuur en vormgeving) en aan algemene cultuurcritici voor hun excellente kritiek in een specifieke kunstdiscipline. Voor deze prijzen komen critici in aanmerking die stelselmatig, op literair niveau, en gedurende vele jaren met hun kritieken gezag hebben afgedwongen. Aan de prijs is een bedrag van 3500 euro verbonden. De prijs wordt dit najaar uitgereikt in Rotterdam.

Hans Groenewegen wordt door de jury poŽziekritiek geprezen om de genereuze, diepgaande en erudiete manier waarop hij jarenlang dichterschappen becommentarieert. Hij brengt de ontwikkelingen van een oeuvre in kaart en kruipt met veel kennis van zaken in de bundels die hij bespreekt. In een tijd waarin poŽziekritiek steeds minder mediaruimte krijgt staat hij model voor de criticus die zich vanuit een belangeloze inzet en met een scherp oog voor vernieuwing in de dichtkunst verdiept. De prijs is een eerbetoon aan zijn toewijding en de zorgvuldige manier waarop hij de lezer meeneemt in het werk van beginnende en canonieke dichters.

Het werk van Hans Groenewegen verschijnt bij Wereldbibliotheek en de Historische Uitgeverij.

Voor meer informatie over Hans Groenewegen, zijn werk en de Pierre Bayleprijs kunt u contact opnemen met publiciteit@wereldbibliotheek.nl.

(foto: Harry Cock)