Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Liesbeth Lagemaat treedt op tijdens het festival De langste dag
maandag 6 december 2010

Op 10 december vindt in Amsterdam het festival De langste dag plaats.
Het festival wordt georganiseerd door de DBNL -Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren- vanwege hun 10-jarig bestaan. Meer dan 70 dichters uit Nederland en Vlaanderen lezen hun favoriete keuze uit de voorbije 10 eeuwen Nederlandstalige poezie voor.

Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
Tijd: 21.00 tot 03.00 uur.
Kaarten á € 25 (€ 17,50 voor studenten) zijn te koop via www.dbnl.org/delangstedag

Er wordt in 4 á 5 zalen tegelijk voorgedragen door dichters als Gerrit Komrij, Bernlef, Leo Vroman, Eva Gerlach, Anneke Brassinga, Piet Gerbrandy, H. C. ten Berge, Ilja Leonard Pfeijffer.
Van Egidius, waer bestu bleven?, tot Boem Paukeslag van Paul van Ostayen, van Ik vind je zo lief en zo licht van Herman Gorter tot o krinklende winklende waterding van Guido Gezelle: zowel de gekende hoogtepunten als de verborgen parels uit de Nederlandse poeziegeschiedenis komen op een avond voorbij.
Uitgeverij Wereldbibliotheek zal tijdens dit festival worden vertegenwoordigd door Liesbeth Lagemaat.
Zij zal een liefdesgedicht voorlezen van Anna Bijns.
Op de vraag waarom zij juist voor Anna Bijns, en juist voor dit vers heeft gekozen, geeft Liesbeth het volgende antwoord:

Mijn keus voor Anna Bijns is een heel persoonlijke. Ik ken een aantal van haar dichtregels al een half leven uit mijn hoofd. Ze zaten vervlochten in een liefdesbrief. Een echt ouderwets handgeschreven brief, zelfs met zinnen als: Al moeste ic met u gaen bidden mijn broodt Door hagel, door sneeu, door windt, door wagen En dondervlagen, Ic en achtes al niet, mocht ic u behagen; Ic zoude scheyden van vrienden en magen En wandelen met u door scherpe wegen.
Ik kon me toen nauwelijks iets romantischers voorstellen. En nu? Waarschijnlijk nog niet.
Ik ben jaren later op zoek gegaan naar de oorspronkelijke tekst waaruit die wonderlijke regels kwamen. En uiteindelijk heb ik de tekst ook gevonden. In een oude uitgave uit 1886 van Jonckbloet en Van Helten, waarin de refreinen van Anna Bijns zijn gebundeld, vond ik een hele reeks liefdesgedichten. Ik ben ze gaan lezen - stuk voor stuk - en heb er een aantal van overgeschreven met een potloodje. Uren heb ik doorgebracht op de afdeling speciale collecties van de UB Utrecht. Er was iets met die teksten aan de hand en dat greep mij aan. Ik las een Anna Bijns die verliefd was, en die haar geliefde later weer verloor. Ik las over een vrouw die verontwaardigd was, zich aan de kant gezet voelde, bedroefd was; een vrouw die er alles voor over zou hebben als hij maar bij haar terug zou komen.