donderdag 28 maart 2019

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Vertaler Hans Driessen bekroond
maandag 6 december 2010

De Nederlands Letterenfonds Prijzen voor de vertaler als cultureel bemiddelaar 2010 gaan naar Hans Driessen (Duits-Nl), Diego Puls (Nl-Spaans) en Mariolein Sabarte Belacourte (Spaans-Nl). De prijzen worden vrijdag 10 december uitgereikt door directeur Henk Pröpper tijdens de Literaire Vertaaldagen in Utrecht.

Hans Driessen, vertaler van een monumentaal filosofie-oeuvre, is de eerste laureaat literaire non-fictie. Drie pieken in zijn oeuvre: Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Peter Sloterdijk. Drie Duitse wijsgeren die een pessimistische grondtoon combineren met een sprankelende en polemische literaire stijl. Driessen heeft hun hoofdwerken "zuiver, scherp en gloedvol vernederlandst", aldus de jury. Hij begon met Schopenhauers magnum opus De wereld als wil en voorstelling (Wereldbibliotheek, 1997), later onder meer gevolgd door het hoofdredacteurschap van de tiendelige Nietzsche-bibliotheek (de Arbeiderspers), de vertaling van Peter Sloterdijks omvangrijke Sferen-trilogie (Boom; 2003 en 2009) en heel recent Schopenhauers befaamde opstel Dat ben jij. Over de grondslag van de moraal. Naast vertaal- en redactiewerk verzorgt Driessen nawoorden, columns eb filosofie-recensies.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam