Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Sándor Márai lezing in Amsterdam
dinsdag 27 mei 2008

In het kader van een culturele uitwisseling tussen Amsterdam en Boedapest vindt van 29 tot en met 31 mei 2008 het festival My City Budapest plaats in Amsterdam. Een van de hoogtepunten is de Sándor Márai lezing in de Sugar Factory op zondag 31 mei. De toegang is gratis, de lezing begint om 16:30uur.

De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) geldt sinds de herontdekking van zijn romans als één van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Uitgeverij Wereldbibliotheek heeft in april 2000 Gloed uitgegeven, waarvan er inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht zijn. Ook de andere romans van Sándor Márai zijn succesvol en er zijn reeds drie boeken bewerkt voor toneel. De toneelvoorstelling Gloed werd in 2003 bekroond met de NRC Publieksprijs. Momenteel is De gravin van Parma in de theaters te bewonderen met Pierre Bokma en Carice van Houten in de hoofdrol.

Voorafgaand aan de lezing verzorgt het dj/vj collectief van Budapest Retro een performance, waarbij unieke beeld- en geluidopnames van Sándor Márai zullen worden gemixt met oude beelden van Boedapest en Hongaarse muziek uit het interbellum. Vervolgens zal de Hongaarse Márai-kenner Marcell Sebök vertellen over de laatste jaren van de schrijver in Hongarije aan de hand van enkele speciaal voor de gelegenheid vertaalde passages uit de in Hongarije zeer geliefde dagboeken van Márai. Tenslotte is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

ZONDAG 31 MEI 2008 AANVANG 16:30uur
Sándor Márai lezing