woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

Nacht voor de scheiding van Sándor Márai!
maandag 2 oktober 2006

Zojuist is Nacht voor de scheiding van Sándor Márai verschenen.
In Nacht voor de scheiding is een man er de oorzaak van dat het huwelijk van een vriend mislukt en diens vrouw zelfmoord pleegt. Maar daarvan is hij zich niet bewust.

Rechter Christof Kömives krijgt op een avond bezoek van Imre Greiner, een oude schoolvriend wiens echtscheidingszaak hij de volgende dag moet behandelen. Imre deelt hem mede dat Anna, zijn vrouw, die middag zelfmoord heeft gepleegd. Hij vertelt over het huwelijk dat hij en Anna jarenlang hebben geleid. Hoewel het voor de buitenwacht een perfect huwelijk leek, bleek al die tijd een andere man in Anna’s onderbewustzijn rond te waren en een rol te spelen in haar dromen. Die man was rechter Christof Kömives, die ze tien jaar geleden heeft ontmoet.
Imre vraagt Kömives op de man af of hij, na zijn ontmoeting met Anna, op zijn beurt ook van haar heeft gedroomd. De vraag leidt Kömives naar de diepste lagen van zijn bewustzijn, waar zich zaken afspelen die hij onder controle denkt te hebben.

Sándor Márai over de duistere kanten van het onderbewustzijn.

Voor meer informatie zie Nacht voor de scheiding

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam