zoek op deze website

Nieuws     

donderdag 18 juni 2020
Najaarsaanbieding 2020 online!

vrijdag 20 maart 2020
Wij presenteren de zomercatalogus van 2020

dinsdag 17 maart 2020
Bereikbaarheid Uitgeverij Wereldbibliotheek

woensdag 13 november 2019
Voorjaarsaanbieding 2020 nu online!

donderdag 7 november 2019
500.000 exemplaren verkocht van de Napolitaanse Romans

woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

Meer nieuws... -->

Interview met Marco Kamphuis
maandag 1 mei 2006

De nieuwe roman Een rusteloos leven van Marco Kamphuis is zojuist verschenen. Lees nu een exclusief interview met de auteur.

Als ik jouw boeken met één woord zou moeten typeren, zou ik zeggen: tragikomisch. De humor wint het in Succes, je vorige boek, maar in Een rusteloos leven overheerst de tragiek.

‘Ik vind humor in literatuur heel belangrijk. Bijna alle schrijvers die ik bewonder, zijn grappig op een subtiele manier; er zijn maar weinig uitzonderingen. Humor en tragiek sluiten elkaar niet uit, integendeel, als je het goed doet, versterkt humor de tragiek juist.
Het is waar dat het treurige in Een rusteloos leven de overhand heeft. Astrid, de hoofdpersoon, heeft een gecompliceerd karakter. Ze is overgevoelig, impulsief, neigt naar somberheid – voor sommige mensen is het leven geen feest, laten we eerlijk zijn. Ze heeft erotische verlangens die ik gemakshalve maar even ‘duister’ zal noemen.
Het gezinsleven maakt haar niet gelukkig en ze verlaat haar echtgenoot en vijfjarig dochtertje voor een avontuurlijk ingestelde minnaar. Daarmee stort ze zich echter pas goed in het ongeluk, en uiteindelijk ziet ze de dood als de enige uitweg. Dat is dus een naargeestige geschiedenis. Zonder nu en dan een lichte toets aan te brengen, kun je zo’n verhaal eigenlijk niet vertellen, vind ik.
Het verhaal over een vrouw die overspel en zelfmoord pleegt is overigens niet nieuw. Madame Bovary van Flaubert en Anna Karenina van Tolstoj hebben op mij ooit een verpletterende indruk gemaakt. Die twee romans, die in de tweede helft van de negentiende eeuw geschreven zijn, hebben het fundament onder Een rusteloos leven gelegd.’


Het grote verlangen van Astrid, jouw hoofdpersoon, slaat om in wanhoop. Vond je het moeilijk haar innerlijke strijd te beschrijven?

‘Veel moeilijker dan ik had gedacht. Ik heb altijd met welwillende distantie tegen mijn personages aangekeken, in de veronderstelling dat dat het beste resultaat gaf. Met dit boek ging het echter anders. Mijn betrokkenheid is nog nooit zo groot geweest als bij Astrid, uitgerekend een vrouwelijk personage. Haar depressiviteit ging me dan ook niet in de koude kleren zitten; jij leest de gedachten die haar doodsverlangen begeleiden in een paar bladzijden, maar ik heb daar maanden aan gewerkt, snap je? Haar lot maakt dat ik me zelfs een klein beetje schuldig voel.’


Klik hier voor meer informatie over Een rusteloos leven.


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)