zoek op deze website

Nieuws     

woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

maandag 12 november 2018
Voorjaarsaanbieding 2019 nu online!

maandag 29 oktober 2018
'Vaderland' van Fernando Aramburu wordt tv-serie

vrijdag 26 oktober 2018
Annemarie Estor wint Jan Campert-prijs

dinsdag 16 oktober 2018
Finse auteur Arto Paasilinna overleden

Meer nieuws... -->

Interview met Marco Kamphuis
maandag 1 mei 2006

De nieuwe roman Een rusteloos leven van Marco Kamphuis is zojuist verschenen. Lees nu een exclusief interview met de auteur.

Als ik jouw boeken met één woord zou moeten typeren, zou ik zeggen: tragikomisch. De humor wint het in Succes, je vorige boek, maar in Een rusteloos leven overheerst de tragiek.

‘Ik vind humor in literatuur heel belangrijk. Bijna alle schrijvers die ik bewonder, zijn grappig op een subtiele manier; er zijn maar weinig uitzonderingen. Humor en tragiek sluiten elkaar niet uit, integendeel, als je het goed doet, versterkt humor de tragiek juist.
Het is waar dat het treurige in Een rusteloos leven de overhand heeft. Astrid, de hoofdpersoon, heeft een gecompliceerd karakter. Ze is overgevoelig, impulsief, neigt naar somberheid – voor sommige mensen is het leven geen feest, laten we eerlijk zijn. Ze heeft erotische verlangens die ik gemakshalve maar even ‘duister’ zal noemen.
Het gezinsleven maakt haar niet gelukkig en ze verlaat haar echtgenoot en vijfjarig dochtertje voor een avontuurlijk ingestelde minnaar. Daarmee stort ze zich echter pas goed in het ongeluk, en uiteindelijk ziet ze de dood als de enige uitweg. Dat is dus een naargeestige geschiedenis. Zonder nu en dan een lichte toets aan te brengen, kun je zo’n verhaal eigenlijk niet vertellen, vind ik.
Het verhaal over een vrouw die overspel en zelfmoord pleegt is overigens niet nieuw. Madame Bovary van Flaubert en Anna Karenina van Tolstoj hebben op mij ooit een verpletterende indruk gemaakt. Die twee romans, die in de tweede helft van de negentiende eeuw geschreven zijn, hebben het fundament onder Een rusteloos leven gelegd.’


Het grote verlangen van Astrid, jouw hoofdpersoon, slaat om in wanhoop. Vond je het moeilijk haar innerlijke strijd te beschrijven?

‘Veel moeilijker dan ik had gedacht. Ik heb altijd met welwillende distantie tegen mijn personages aangekeken, in de veronderstelling dat dat het beste resultaat gaf. Met dit boek ging het echter anders. Mijn betrokkenheid is nog nooit zo groot geweest als bij Astrid, uitgerekend een vrouwelijk personage. Haar depressiviteit ging me dan ook niet in de koude kleren zitten; jij leest de gedachten die haar doodsverlangen begeleiden in een paar bladzijden, maar ik heb daar maanden aan gewerkt, snap je? Haar lot maakt dat ik me zelfs een klein beetje schuldig voel.’


Klik hier voor meer informatie over Een rusteloos leven.


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)