woensdag 26 juni 2019
LŠszlů Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival!

dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden

donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs

maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019

vrijdag 22 februari 2019
Rik van de Westelaken leest uit 'De Poolse bokser'

woensdag 9 januari 2019
HBO Ferrante tv-serie 'De geniale vriendin' uitgezonden door VPRO

(Bloem)lezing Hans Groenewegen
vrijdag 10 maart 2006

Op vrijdag 17 maart 2006 zal Perdu een bloemlezingenavond organiseren. Hans Groenewegen, Tsead Bruinja en Henk van der Waal geven hun visie op de bloemlezing in Nederland.

Bloemlezingen
Wie de vele bloemlezingen die in Nederland verschijnen overziet, kan het niet ontgaan dat de meeste van deze bloemlezingen hun keuzes maken aan de hand van andere criteria dan poŽticale. Zo zijn er canonische bloemlezingen, die pretenderen niet op stijl of programma te selecteren maar alleen op een meestal niet nader begrip van 'kwaliteit', generatiebloemlezingen die vooral selecteren op leeftijd, bloemlezingen die een overzicht geven van de poŽzieproductie van een bepaald jaar, en een eindeloze stroom themabloemlezingen die selecteren op buitenpoŽtische thema's als liefde, dieren, en ga zo maar door. In veel bloemlezingen treffen we voorwoorden aan waarin wordt uitgelegd dat er niet op poŽticale gronden is gekozen om de pluriformiteit van de Nederlandse poŽzieproductie geen onrecht aan te doen. Er wordt wel gekozen, maar vrijwel
niet op poŽticale criteria die openlijk verantwoord worden door de samensteller. In de tijd van Paul Rodenko ging dat anders. Zijn beroemde bloemlezingen Nieuwe Griffels, Schone Leien en Met Twee Maten boden een scherpe keus met een heldere strategische bedoeling, en waren vergezeld van uitgebreide essays waarin de keus van de bloemlezer werd verantwoord, en die een standpunt innamen, een visie boden op wat poŽzie kon zijn. Zijn dergelijke bloemlezingen, die lijnen uitzetten, nog mogelijk in een poŽtisch veld dat meestal vooral als extreem pluriform wordt gezien? Perdu neemt de proef op de som en vraagt een aantal sprekers om een voorwoord te schrijven bij een imaginaire bloemlezing.

Lokatie:
Perdu