maandag 4 maart 2019

Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Nieuwe literatuurprijs vernoemd naar Sybren Polet
vrijdag 26 januari 2018

Trots! Nederland krijgt er een nieuwe grote literaire prijs bij: de Sybren Poletprijs. De prijs voor experimentele literatuur is vernoemd naar Sybren Polet, de in 2015 overleden dichter, schrijver en essayist. Met een geldbedrag van 35 duizend euro is de prijs na de P.C. Hooftprijs, Librisprijs en ECI-Literatuurprijs de grootste in het Nederlandse taalgebied.

De Sybren Poletprijs is een oeuvreprijs. De winnaar wordt gekozen door een vijfkoppige jury. Daarin zit naast voorzitter Joosten ook Bart Vervaeck, hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven en auteur van Op zoek naar een mens, over de Lokienreeks van Polet. Belangrijkste criterium: de Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver die de prijs wint, schrijft in de geest of traditie van Polets literaire werk.

Over Sybren Polet

Sybren Polet (1924-2015) was het pseudoniem van de in Kampen geboren Sybe Minnema. Hij debuteerde in 1949 in het blad Podium en schreef twaalf jaar later zijn eerste roman, Breekwater. Hierin was net als in onder meer zijn romans Verboden Tijd, De andere stad, Stadgasten en zijn bekendste boek, Mannekino, een rol weggelegd voor zijn personage Lokien Perdok.

Polet schreef naast romans ook poëzie, toneelstukken en kinderboeken. Hij werd gerekend tot de literaire beweging van de Vijftigers, experimenteerde graag met genres. Polet werd gedurende zijn carrière diverse malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2003 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam