Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ĎDe verborgen dochterí van Elena Ferrante

Kreek Daey Ouwens te gast op de Nacht van de PoŽzie

Internationale premiŤre HBO serie ĎDe geniale vriendiní van Ferrante op Filmfestival van VenetiŽ

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

donderdag 31 mei 2018
Hans Dekkers genomineerd voor de Halewijnprijs 2018!

Internationale Vrouwendag - Mary Wollstonecraft!
donderdag 2 maart 2017

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! Op 3 oktober verschijnt de eerste Nederlandse vertaling van Pleidooi voor de rechten van de vrouw van Mary Wollstonecraft. Een feministische klassieker om alvast naar uit te kijken!

Over Pleidooi voor de rechten van de vrouw

Terwijl de Franse Revolutie nog volop in beweging was, schreef de oermoeder van het feminisme, Mary Wollstonecraft, in 1792 haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw. Daarin trok zij ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande denkers uit die tijd over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici. Wollstonecraft schreef haar pleidooi met grote felheid en levendigheid.

Over Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft(1759-1797) was een Engels schrijfster en feministe. In 1789 werd ze gegrepen door de revolutionaire ontwikkelingen in Frankrijk en in 1792 vertrok ze naar Parijs om de Franse Revolutie van nabij mee te maken, maar vermoedelijk ontvluchtte ze Londen ook als gevolg van de vernedering nadat de gehuwde schilder Johann Heinrich FŁssli haar voorstel om een driehoeksverhouding te beginnen had afgewezen. In datzelfde jaar schreef ze haar bekende feministische werk Pleidooi voor de rechten van vrouw. Ze schreef haar filosofische en literaire werk met grote felheid en levendigheid. Haar aanval op Rousseau is zo genadeloos, dat er van diens theorieŽn en persoon weinig overblijft.