Actrice Maggie Gyllenhaal verfilmt ‘De verborgen dochter’ van Elena Ferrante

Internationale premičre HBO serie ‘De geniale vriendin’ van Ferrante op Filmfestival van Venetië

Francesco Pecoraro op de shortlist Europese Literatuurprijs 2018

woensdag 13 juni 2018
Najaarsaanbieding 2018 online!

Lees alvast een fragment uit De laatste dagen van de commandant
woensdag 22 februari 2017

De lancering van El Comandante, de televisieserie over het leven van Hugo Chávez, veroorzaakte onlangs veel ophef in Venezuela.
Op 15 maart verschijnt De laatste dagen van de commandant van Alberto Barrera Tyszka. De roman is gebaseerd op de tijd vlak voor het overlijden van Chávez toen Venezuela in een shocktoestand verkeerde. Lees hier alvast een fragment!

Over De laatste dagen van de commandant

Als het gerucht rondgaat dat ‘de bovenmenselijke leider’ ongeneeslijk ziek is, vervalt het hele land in hysterie. Dat land is Venezuela, de leider heet Hugo Chávez. Hij kent alleen bewonderaars die hem beschouwen als de bevrijder van de armen en onderdrukten, en tegenstanders die hem een populistische dictator vinden die Venezuela naar de chaos heeft geleid. Deze kloof tussen voor- en tegenstanders loopt ook door de familie van de gepensioneerde oncoloog Miguel Sanabrias. Zijn vrouw verafschuwt de Liber máximo, zijn broer adoreert hem. En terwijl het land zijn ondergang tegemoet gaat, krijgt Miguel geheime aantekeningen van de doodzieke leider in handen gespeeld. Dat ontvlambare materiaal zou de mythe van de heiligverklaarde Chávez die het regime zorgvuldig heeft opgebouwd, makkelijk kunnen afbreken. Miguel beseft dat hij moet laten zien aan welke kant hij staat.

Met deze bekroonde roman schetst Barrera Tyszka de bijna uitzichtloze situatie van een land dat voor velen een voorbeeld was van het verzet tegen het neoliberalisme. Het is een zeer actueel boek over een van de meest radicale politieke projecten van onze tijd.