Nieuws
dinsdag 15 december 2020
In Memoriam Ursul de Geer donderdag 18 juni 2020
Najaarsaanbieding 2020 online! vrijdag 20 maart 2020
Wij presenteren de zomercatalogus van 2020 dinsdag 17 maart 2020
Bereikbaarheid Uitgeverij Wereldbibliotheek woensdag 13 november 2019
Voorjaarsaanbieding 2020 nu online! donderdag 7 november 2019
500.000 exemplaren verkocht van de Napolitaanse Romans woensdag 26 juni 2019
László Krasznahorkai komt naar Crossing Border Festival! dinsdag 30 april 2019
Joosje Lakmaker overleden donderdag 28 maart 2019
'Niemandslandnacht' genomineerd voor de Paul Snoekprijs maandag 4 maart 2019
'Vaderland' genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019
Meer nieuws... -->
|
Lees alvast een fragment uit De laatste dagen van de commandant
woensdag 22 februari 2017
De lancering van El Comandante, de televisieserie over het leven van Hugo Chávez, veroorzaakte onlangs veel ophef in Venezuela.
Op 15 maart verschijnt De laatste dagen van de commandant van Alberto Barrera Tyszka. De roman is gebaseerd op de tijd vlak voor het overlijden van Chávez toen Venezuela in een shocktoestand verkeerde. Lees hier alvast een fragment!
Over De laatste dagen van de commandant
Als het gerucht rondgaat dat ‘de bovenmenselijke leider’ ongeneeslijk ziek is, vervalt het hele land in hysterie. Dat land is Venezuela, de leider heet Hugo Chávez. Hij kent alleen bewonderaars die hem beschouwen als de bevrijder van de armen en onderdrukten, en tegenstanders die hem een populistische dictator vinden die Venezuela naar de chaos heeft geleid. Deze kloof tussen voor- en tegenstanders loopt ook door de familie van de gepensioneerde oncoloog Miguel Sanabrias. Zijn vrouw verafschuwt de Liber máximo, zijn broer adoreert hem. En terwijl het land zijn ondergang tegemoet gaat, krijgt Miguel geheime aantekeningen van de doodzieke leider in handen gespeeld. Dat ontvlambare materiaal zou de mythe van de heiligverklaarde Chávez die het regime zorgvuldig heeft opgebouwd, makkelijk kunnen afbreken. Miguel beseft dat hij moet laten zien aan welke kant hij staat.
Met deze bekroonde roman schetst Barrera Tyszka de bijna uitzichtloze situatie van een land dat voor velen een voorbeeld was van het verzet tegen het neoliberalisme. Het is een zeer actueel boek over een van de meest radicale politieke projecten van onze tijd.
|
|