Boek
Auteur


 Klik op cover voor een leesfragment.
 (N.B. Hiervoor heeft u Adobe Reader nodig.)

- De kaart van mijnheer Selden
 

Ook verkrijgbaar als E-book!
(ISBN: 9789028441378)

In 2009 werd in de beroemde Bodleian Library te Oxford een kaart gevonden die anders was dan alle kaarten die men kende. De kaart was er in 1659 terechtgekomen uit de erfenis van John Selden, advocaat, politicus en Engelands eerste oriëntalist, en vervolgens 350 jaar vergeten. Toen historicus Timothy Brook de kaart onder ogen kreeg, besefte hij meteen dat hier een puzzel lag die erom smeekte opgelost te worden.

De kaart laat een China zien dat rond 1610 niet was afgesneden van de wereld zoals iedereen denkt, maar nauw was verweven in een wereldomspannend netwerk van maritieme handelsbetrekkingen, hetzelfde netwerk dat de opkomst van Europa zou aanblazen. Dat geeft aanleiding tot talloze vragen. Hoe kwam John Selden in de 17de eeuw aan de kaart? Waar kwam de kaart vandaan? Wie keek op deze manier naar de wereld? En vooral: wat vertelt de kaart over de wereld die erop staat afgebeeld?

Als een detective gaat Timothy Brook op zoek naar antwoorden, van de Gobiwoestijn naar de Filippijnen, van Java naar Japan, van Londen tot diep in het hart van China. Brook neemt ons mee op een ontdekkingstocht naar een wereld die al eeuwen geglobaliseerd was voordat de term in onze tijd in zwang raakte.


De pers over De kaart van mijnheer Selden:

‘Sinoloog Timothy Brook buigt zich met verve over de oorsprong van een bijzondere Chinese zeekaart die in de 17de eeuw in de collectie van de Bodleian Library terecht is gekomen.’ Geschiedenis Magazine

Oorspronkelijke titel: Mr Selden's Map of China

Uit het Engels vertaald door: Pieter van der Veen & Chiel van Soelen

paperback

15x23 cm.

256 pagina's

ISBN 9789028426184

prijs € 24,95

Alle leverbare titels van deze auteur:

De hoed van Vermeer

De kaart van mijnheer Selden

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)