Boek
Auteur


 Klik op cover voor een leesfragment.
 (N.B. Hiervoor heeft u Adobe Reader nodig.)

- De fietser van Tsjernobyl
 

Iedere vier jaar vindt in Parijs de Internationale Conferentie over Maten en Gewichten plaats. Maar voor de Spaanse afgevaardigde en naamloze verteller van deze buitengewone roman krijgt de Conferentie een onverwachte wending. In een zelfbedieningsrestaurant komt hij toevallig in aanraking met een oude, verwarde man. Min of meer tegen zijn zin ontfermt hij zich over de vreemde man, die op zijn onderarm een geheimzinnige tatoeage in cyrillische letters draagt. Vanaf het moment dat duidelijk is dat de oude man de atoomgeleerde Vasili Nesterenko is, die tijdens de ramp in Tsjernobyl erger wist te voorkomen, vervagen de grenzen tussen feit en fictie.

Javier Sebastián neemt ons mee van Parijs naar Prypjat, de modelstad in de onmiddellijke omgeving van de reactor, en vertelt indringend over de lotgevallen van haar bewoners. Zij hebben aan Nesterenko – of Vasia, de fietser van Tsjernobyl, zoals zij hem liefdevol noemen – niet alleen hun leven maar ook hun toekomst te danken. Want ondanks alle tegenwerking en repressie van de overheid doet Nesterenko alles om het leven van de slachtoffers van Tsjerbobyl ten minste een beetje te verlichten en de waarheid over de atoomramp aan het licht te brengen.

De pers van De fietser van Tsjernobyl:

'Met maar zo’n 200 pagina’s lijkt het een bescheiden boek. Het geeft je echter genoeg indrukken om er tijd voor te nemen als was het twee keer zo dik. Heel bijzonder.' - Wegener Dagbladen

'De manier waarop Sebastián fictie en de realiteit van de geschiedenis met elkaar verweeft, is indrukwekkend. De expressionistische wijze waarop hij dialogen met gedachten vermengt, is een uitstekende manier om de fictie in deze dramatische omgeving toe te laten.' - literairnederland.nl

Oorspronkelijke titel: El ciclista de Chernóbil

Uit het Spaans vertaald door: Brigitte Coopmans en Heijo Alting

paperback met flappen

13,5x21 cm.

208 pagina's

ISBN 9789028425934

prijs € 19,95

Alle leverbare titels van deze auteur:

De fietser van Tsjernobyl

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)