Boek
Auteur

- Geboortegrond. Onderweg in India
 

India is een weerbarstig land dat altijd anders is dan je verwacht of zou willen. Het verrast en verbijstert, houdt je gevangen als een sirene. Waarom keer ik er dan steeds weer terug? Natuurlijk vanwege de kinderen. Maar dat niet alleen. Het is, uiteindelijk, de aantrekkingskracht van wat me zo afstoot: de anarchie, de wetteloosheid zo je wilt.

Tigu is door een oom meegenomen naar Zuid-India. Saskia Kunst haalt de zevenjarige jongen terug naar zijn geboortegrond in de Indiase Himalaya en stuurt hem naar school. Op dezelfde bijna vanzelfsprekende wijze neemt ze in de volgende jaren nog negen andere kinderen op. Hoe redt een Nederlandse antropologe zich in een land dat zo veel verschilt van Nederland? Als twijfelaar in een land vol gelovigen, individualist in een land zonder privacy en moeder in deeltijd onderzoekt Saskia Kunst een samenleving die bekneld zit tussen traditie en moderniteit. Met verwondering, scepsis en aanstekelijke vrolijkheid beschrijft ze de wereld waarin ‘haar’ kinderen volwassen moeten worden.

Tegen de achtergrond van politieke intriges en spanningen tussen bevolkingsgroepen neemt Saskia Kunst de lezer mee op een fascinerende tocht door het achterland van India. Met een sloppenwijkbewoner toert ze door Delhi, ze gaat naar Ayodhya om te zien waar fanatieke hindoes een moskee afbraken, wacht met Ladakhi op de komst van de dalai lama en is getuige van de rouwrituelen rond Ashura. Ze laat zich uitleggen hoe kunstmatige gletsjers de verdroging van de dorpen in de Himalaya kunnen vertragen en deelt de zorgen van de hooggebergtebewoners over de toekomst. Ze botst met het schoolsysteem, de lokale machtsverhoudingen en de fameuze Indiase bureaucratie. Ze bezoekt Srinagar, de prachtige en zwaarbeproefde hoofdstad van Kashmir. Zij rijdt regelmatig over de enige weg door het hooggebergte naar het laagland om haar auto geregistreerd te krijgen, of naar het afgelegen Zanskar om identiteitsbewijzen voor de kinderen te bemachtigen. Al deze verhalen vormen de bouwstenen voor een ongewoon portret van een wonderlijk en intrigerend land, dat we in dit boek van binnenuit leren kennen.

paperback

13x21 cm.

256 pagina's

ISBN 9789028423732

prijs € 17,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De visvergunning van de weduwe

Geboortegrond. Onderweg in India

Ik zal zijn als as

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)