Boek
Auteur

- Vriendschappelijk vuur
 

‘Roech’ betekent ‘wind’ in het Hebreeuws maar ook ‘geest’, en ‘roech refaim’ is de geest van de doden. In een pas opgeleverde flat in Tel Aviv veroorzaakt de wind zo veel gehuil en gefluit, dat Amots Jaäri, de bouwer van de lift, het probleem zo spoedig mogelijk moet zien te verhelpen. Het is de week van Chanoeka, het Israëlische lichtjesfeest, maar het is geen makkelijke week voor Amots. Hij jakkert van de flat naar zijn bedrijf, naar het gezin van zijn zoon, naar zijn kleinkinderen en naar zijn vader. En dan is ook zijn vrouw Daniëlla er niet, zijn steun en toeverlaat, van wie hij zielsveel houdt.
Daniëlla is naar Tanzania vertrokken, waar haar zwager Jirmi zich in vrijwillige ballingschap heeft teruggetrokken. Jirmi is net weduwnaar geworden en Daniëlla wil samen met hem herinneringen ophalen aan zijn overleden vrouw, haar zus. Sedert zijn zoon in bezet gebied door vriendschappelijk vuur is gedood, wil Jirmi niets meer met Israël te maken hebben. Hij wil geen Israeliër meer zien, geen Hebreeuws meer horen, geen Hebreeuwse krant of boek meer lezen. In een poging zich bevrijden van de geschiedenis van zijn land heeft hij zich aangesloten bij een paleo-antropologische expeditie in Afrika. Op zoek naar prehistorische mensen probeert hij pijnlijke confrontaties met het recente verleden te vermijden.

Rond de herinnering aan een gedode jongen en woede over twee woorden – ‘vriendschappelijk vuur’ – heeft Abraham Yehoshua een prachtige roman geschreven over een land dat in permanente staat van oorlog verkeert, het verlangen naar normaliteit en de koppige wens de familie bij elkaar te houden.

‘Yehoshua schrijft met een enorme diepgang en helderheid.’ – The New York Times

‘Yehosha is een fenomenale schrijver.’ – NRC Handelsblad

Oorspronkelijke titel: Esj jedidoetiet

Uit het Hebreeuws vertaald door: Hilde Pach

paperback

15x23 cm.

382 pagina's

ISBN 9789028423473

prijs € 24,50

Alle leverbare titels van deze auteur:

De bevrijdende bruid

De figurante

De minnaar

De missie van de human-resourcesmanager

De tunnel

Het eerbetoon

Kijken in de spiegel

Kijken in de spiegel. Over verzoening, identiteit en de toekomst van Israël

Meneer Mani

Open hart

Reis naar het einde van het millennium

Vriendschappelijk vuur

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)