Boek
Auteur

- De twee vrienden
 

De ontwikkelde maar straatarme Sergio wil zijn vriend Maurizio overhalen om toe te treden
tot de communistische partij. De steenrijke Maurizio heeft echter geen enkel geloof meer in idealen. Om zijn doel te bereiken zet Sergio alle middelen in, hij wil er zelfs de liefde van zijn vriendin Lalla voor opofferen. Hij biedt haar aan Maurizio aan, op voorwaarde dat deze lid wordt van de partij.
Dit intrigerende verhaal, dat rond het einde van de Tweede Wereldoorlog speelt, heeft Moravia in drie verschillende versies geschreven, waarbij hij telkens een andere invalshoek kiest. In alle drie versies komen dezelfde vragen aan de orde: op welke wijze vergiftigen grote ideologieŽn het menselijke bestaan, en heiligt het doel de middelen?
Alberto Moravia schreef aan deze roman in 1952, na het succes van De conformist (Il conformista). Hij werkte het verhaalgegeven op drie verschillende manieren uit, maar maakte geen definitieve keuze en begon vervolgens aan een andere roman, Het spoor der herinnering (Il disprezzo).
Enkele jaren na Moraviaís dood in 1990 ontdekte zijn weduwe het manuscript in een oude koffer, die na een verhuizing in de kelder terecht was gekomen. Een unieke vondst, aangezien Moravia de gewoonte had alle eerdere versies van zijn manuscripten te verbranden om er zeker van te zijn dat er nergens een versie rondzwierf die niet helemaal naar zijn zin was.
De twee vrienden biedt veel meer dan een kijkje in de keuken van de grote schrijver. De drie versies blijken een samenhangend geheel te vormen, waarin telkens andere aspecten van het thema en de psychologie van de personages worden belicht.

Oorspronkelijke titel: I due amici

Uit het Italiaans vertaald door: Els van der Pluijm

paperback

13x21 cm.

288 pagina's

ISBN 9789028422919

prijs € 24,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De minachting

De onverschilligen

De twee vrienden

De voyeur

Nieuwe Romeinse verhalen

Romeinse verhalen

Teruggevonden verhalen

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)