Boek
Auteur

- De lelijke hertogin
 

Hertogin Margaretha is een belangrijke figuur in veertiende-eeuws Europa. Zij regeert over Tirol, dat vanwege zijn rijkdom en strategische ligging door menig ander vorst wordt begeerd. En hoewel ze een vrouw is, dwingt ze door haar zekere oordeel en doortastendheid respect af bij haar tegenspelers. Maar ze weet ook dat iedereen haar bespot om haar lelijkheid. Als Margaretha haar echtgenoot verliest aan een beeldschone rivale, neemt ze wraak. Zonder enige scrupule tracht ze alsnog te verkrijgen wat mooie mensen als vanzelf toevalt: macht en liefde.

Margaretha is twaalf jaar als ze wordt uitgehuwelijkt aan de tienjarige prins Jan, zoon van de machtige Jan van Luxemburg. De jongen is onvolwassen, achterbaks en egocentrisch, zijn bruid is slim en geïnteresseerd in de wereld om haar heen. Naarmate ze opgroeit geeft ze steeds meer blijk van haar scherpe blik en snelle begrip. Maar wat ze ook doet, het is tevergeefs: de intense lelijkheid die haar als kind nog niet wordt aangerekend, wordt haar als volwassen vrouw niet vergeven.
In De lelijke hertogin tekent Lion Feuchtwanger een beklemmend portret van een vrouw die haar principes vergeet en zichzelf verliest. Tegelijkertijd wekt hij op grandioze wijze het laat-middeleeuwse Europa tot leven met zijn conflicten, intriges, eigenbelang en uitsluitingsmechanismen. Daarmee hield hij zijn eigen tijd een spiegel voor. Maar wie deze roman uit 1923 nu leest, zal ook onze eigen tijd er maar al te goed in herkennen.

Spannend, psychologisch doorwrocht, geëngageerd en geweldig goed geschreven. Dat zijn de romans van de Duitse auteur Lion Feuchtwanger (1884-1956). In de jaren twintig en dertig waren ze stuk voor stuk bestsellers in Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Engeland en nog dertig andere landen. Wie ze nu leest, ontdekt dat ze niets van hun kwaliteit en actualiteit hebben verloren.
De hoofdpersonen in Feuchtwanger’s romans proberen hun eigen weg te vinden in samenleving en staat, zonder hun individualiteit te verliezen. Dat leidt tot heftige conflicten, die niet altijd goed aflopen. Feuchtwanger tekent zijn hoofdpersonen met groot psychologisch raffinement en sympathie, maar hij sluit zijn ogen niet voor hun zwaktes en fouten.

Oorspronkelijke titel: Die hässliche Herzogin

Uit het Duits vertaald door: Hans Driessen

paperback

13x21 cm.

320 pagina's

ISBN 9789028423077

prijs € 19,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De erven Oppermann

De lelijke hertogin

Succes

Succes

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)