Boek
Auteur

- Openbaring en openbaarheid
 

Hoe God werd verdreven uit Nederland en het verleden mee kreeg

Nederland kent zichzelf slecht. Toen in de jaren zestig afscheid werd genomen van het verleden en de mening postvatte dat religie ouderwets en overbodig was, ontstond de mythe dat Nederland sinds de Opstand een tolerant en vredelievend land was.
Vergeten werd dat de tegenstelling tussen katholieken en protestanten het land vier eeuwen lang in haar greep had gehouden. Vergeten werd dat een multireligieuze samenleving een arena is, waar verschillende openbaringen om het hardst vechten om een plek in de openbaarheid. Vergeten werd daarmee ook dat dit kruitvat nooit tot ontploffing was gekomen, doordat de overheid het bij voortduring nat hield.
De verwarring waarin Nederland nu verkeert, is voor een groot deel te verklaren uit dit geheugenverlies. Met de komst van de islam zijn de gevechten weer uitgebroken, al is de bewapening gemoderniseerd en zijn er nieuwe allianties gesloten.

Dit essay is de uitgebreide versie van het college waarmee hij op 11 september 2009 afscheid nam als hoogleraar.

paperback

12,5x20 cm.

80 pagina's

ISBN 9789028423251

prijs € 9,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

De Nederlandse Darwin

Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland

Ons stipje op de waereldkaart

Openbaring en openbaarheid

Republiek van rivaliteiten

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)