Boek
Auteur

- Voorbij de Blauwbrug. Het verhaal van mijn joodse grootvader
 

Voorbij de Blauwbrug gaat over mijn grootvader, Leman Lakmaker, over wie mijn vader nooit sprak. Het enige wat ik van hem wist, was dat hij in 1942 in Auschwitz is omgekomen.

In dit boek over een speurtocht naar de verzwegen geschiedenis van haar grootvader maakt Joosje Lakmaker haar lezers intens deelgenoot van het dagelijks leven in de roerige periode tussen 1885 en 1942. Zij schetst zijn bestaan en verbeeldt tegelijk de joodse wereld van diamantbewerkers, sigarenmakers en mandenmakers. Een wereld van sappelen, onregelmatig werk en steun trekken. Maar ook van de grote stakingen, demonstraties en politieke bewustwording, de Eerste Wereldoorlog, het verzet en de jodenvervolging.
Leman Lakmaker was een enorme doorzetter. Hij groeide op in een analfabeet arbeidersgezin, liet zijn milieu en joodse geloof achter zich, werd socialist en uitgever. Hij verhuisde met zijn gezin naar het Gooi, naar Antwerpen en weer terug naar Amsterdam. Een 'opstrever' noemde hij zichzelf, hij was een idealist en vooral een optimist.
Door de stijl, de toon en de verbeeldingskracht van Leman Lakmaker's kleindochter is het een meeslepend en ontroerend boek.

paperback

13x21 cm.

320 pagina's

ISBN 9789028422490

prijs € 19,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Amsterdammers en hun bibliotheek

Esther de Boer-van Rijk

Voorbij de Blauwbrug. Het verhaal van mijn joodse grootvader

Voorbij de Blauwbrug. Het verhaal van mijn joodse grootvader

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)