Boek
Auteur

- Vrij vissen in het Vondelpark
 

Tot de verkiezingen van mei 2002 had de Nederlandse politiek veel weg van allround schaatskampioenschappen: voor buitenstaanders een saaie vertoning van rondjes draaiende deelnemers, voor ingewijden een spannende strijd op het scherpst van de snede. En zoals de winnaars bij het schaatsen al sinds jaar en dag uit dezelfde landen komen, ging ook de strijd in de Nederlandse politiek steevast tussen vertegenwoordigers van drie politieke stromingen: de sociaaldemocratie, het liberalisme en de christendemocratie. Maar het schaatsen heeft zijn mindere goden, en ook in de Nederlandse politiek draaiden allerlei partijen hun rondjes mee, die nooit een echte bedreiging voor de gevestigde partijen vormden.

In dit boek geeft Koen Vossen een antwoord op de vraag waarom geen enkele partij zich een blijvende positie naast de grote drie heeft weten te verwerven: met hun opvattingen en strijdwijzen zochten en overschreden deze kleine partijen de grenzen van de politieke cultuur. Hij gaat daarvoor terug naar de jaren tussen de twee wereldoorlogen, toen het politieke stelsel zich nog moest uitkristaliseren en de parlementaire democratie sterk onder vuur lag. In dit levende boek passeren de meest uiteenlopende partijen en personen de revue: van de Rapaille Partij van de zwerver Hadjememaar, de verkiezingscomites van 'eminente personen' als Samuel van Houten en Willem Treub, belangenpartijen als de Neutrale Partij van Henri ter Hall en de Plattelandersbond van 'Boer' Braat, maar ook ideologische uitdagers, de uitersten van het politieke bestel: de CPN en de NSB.

paperback

14x22 cm.

320 pagina's

ISBN 978 90 284 1989 6

prijs € 31,90

Alle leverbare titels van deze auteur:

Vrij vissen in het Vondelpark

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)