Boek
Auteur

- De joodse begrafenis
 

`Mama is overleden.'
Met deze nuchtere mededeling begint voor de hoofdpersoon de speurtocht naar het verleden van zijn joodse moeder. Wanneer hij haar wil laten begraven naast zijn christelijke vader, blijkt dat niet mogelijk te zijn. Zijn verbazing hierover slaat om in vastberadenheid om aan haar laatste wil te voldoen. Dit leidt tot een confrontatie met de traumatische gebeurtenissen van de twintigste eeuw. De zoon krijgt stukje bij beetje meer inzicht in de verhouding tot zijn moeder: hij die als kind altijd naar haar liefde verlangde en zij die niet meer in staat was die te uiten.
Lothar Schöne laat in zijn verhaal op schitterende wijze meerstemmige tonen klinken die afwisselend treurig en woedend, nuchter en analyserend, ironisch en sarcastisch zijn. Daaronder ligt het ingehouden verdriet van een man die zijn moeder heeft verloren en die, na alles wat hij over haar verleden heeft ontdekt, zich afvraagt welke plaats hij zelf in het leven inneemt. Maar zijn verhaal is vooral troostend waar het laat zien hoe de diepste verbintenissen in het leven sterker kunnen zijn dan de dood.
De joodse begrafenis werd eveneens vertaald in het Frans en Italiaans. De roman leidde tot een felle discussie tussen joodse en niet-joodse lezers.
De pers reageerde positief:
`Een bewogen tijdsdocument en spannende literatuur.'- Frankfurter Allgemeine Zeitung
`Met deze vertelling heeft Lothar Schöne zijn meesterwerk geschreven.'- Die Welt

paperback

13x21 cm.

152 pagina's

ISBN 978 90 284 1786 1

prijs € 13,50

Alle leverbare titels van deze auteur:

De joodse begrafenis

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)