Boek
Auteur

- Olympia
 

Begin vijftiger jaren komt de Vlaamse vleeswarenfabriek ‘Gebroeders R&R Van Dale' tot fabelachtige groei. De specialiteit van het bedrijf is de onnavolgbare bereiding van zijn boulogne op basis van paardenvlees.
Roland en Robert Van Dale, de broers-directeurs, besturen samen de fabriek in zorgvuldig uitgebalanceerd evenwicht. Maar de gerespecteerde nagedachtenis aan hun overleden vader en stichter van het bedrijf vervaagt, en het wordt voor de nakomelingen moeilijker een redelijke verstandhouding te bewaren. De familie Van Dale breidt uit met echtgenotes en kinderen. Er ontstaat afgunst, wrok en rancune. De afhankelijkheid van elkaar en van de fabriek is zeer groot. Bij de Van Dales worden verborgen en onbewuste intriges opgezet, met verregaande dramatische gevolgen.
Het geslacht Van Dale probeert uit alle macht de familiemythes van burgerlijke harmonie, vaderlijke stereotypie en moederlijke martelaarschap in stand te houden. Alleen Olympia, de uitzonderlijke en beeldschone dochter van Robert, ontsnapt aan de wetten van het goed fatsoen. Zij heeft een geheime en verborgen band met haar familieleden, en met de afgedankte paarden die gelaten wachten voor ze tot worst worden vermalen.
Op de Brusselse Expo van 1958 weerkaatst de glans van het Atomium op de Boulogne Gebroeders R&R Van Dale. De glorie zal van korte duur zijn.

Tegenover de traditie van het angstvallig geheimgehouden recept van de boulogne staat de eenheidsworst van het grootwarenhuis. Tegen de achtergrond van een ongebreideld geloof in vooruitgang en technologie staat het uiteenvallen van de bloedband. Olympia vormt het hoogtepunt in de schrijverscarričre van Geertrui Daem, een prachtige epische kroniek over verstikkende en verlossende familieverwantschap.

paperback

13x21 cm.

336 pagina's

ISBN 978 90 284 2157 8

prijs € 19,50

Alle leverbare titels van deze auteur:

Het verdeelde huis

Olympia

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)