J.W. von Goethe
 

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was schrijver, wetenschapper en filosoof. Goethe was de schrijver van Faust en Farbenlehre Hij heeft onder andere Charles Darwin geďnspireerd met zijn onafhankelijke ontdekking van de premaxilla kaakbotten.
Goethe werd geboren in Frankfurt am Main, Duitsland. Zijn vader was een man van hoge status en rijkdom en hij zag persoonlijk toe op het vroege onderwijs van zijn zoon. De jonge Goethe studeerde aan de universiteiten van Leipzig en Straatburg, en in 1772 ging hij rechten studeren in Wetzlar. In 1775 wonen in Weimar. Hij nam deel aan de oorlogen tegen Frankrijk en daaruit volgde zijn vriendschap met Friedrich Schiller, deze vriendschap ging door totdat Friedrichs dood in 1805. In 1806 trouwde Goethe met Christiane Vulpius. Vanaf 1794 heeft hij zijn leven hoofdzakelijk gewijd aan de literatuur en na een leven van buitengewone productiviteit overleed hij op een leeftijd van 83 in Weimar.
De belangrijkste werken die Goethe heeft gemaakt voor hij naar Weimar ging waren zijn tragedie Götz von Berlichingen (1773) (dit werk heeft hem zijn beroemdheid gebracht) en zijn Die Leiden des Jungen Werther , een roman die enorm populair werd. Tijdens zijn jaren in Weimar, voordat hij Schiller ontmoette, begon hij met het schrijven van Wilhelm Meister . Hij schreef vele toneelstukken. Bij de periode van zijn vriendschap met Schiller horen de voortzetting van Wilhelm Meister , de mooie idylle Hermann en Dorothea en Romijnse Elegieën . In de laatste periode horen Faust, Elective Affinities , zijn autobiografie Dichtung und Wahrheit , zijn Italiaanse Reis , veel wetenschappelijk werk en een serie verhandelingen over Duitse kunst.

Alle leverbare titels van deze auteur:

Egmond

Faust 1 en 2

 


Uitgeverij Wereldbibliotheek
Van Eeghenstraat 93-95, 1071 EX Amsterdam
Tel: 020 570 61 00  -  Fax:   -  E-mail: info@wereldbibliotheek.nl (boekhandelsbestellingen svp niet naar info maar naar verkoop@wereldbibliotheek.nl)